Mindfulness voor kinderen

Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid, bewust aanwezig zijn in het hier en nu.

Kinderen krijgen tegenwoordig veel prikkels te verwerken. Ze willen en moeten heel erg veel. Buiten het naar school gaan willen ze graag lid zijn van één of meerdere (sport)club(s), gamen en chatten, soms nog een instrument bespelen en natuurlijk ook tijd hebben voor het spelen met vriendjes/vriendinnetjes.

Voor een kind is het fijn als het af en toe in staat is om te ontspannen en om ‘het hoofd vol gedachten’ even tot rust te kunnen brengen. Mindfulness kan daarbij een grote hulp zijn. Via mindfulness leren kinderen aandacht te hebben bij wat ze doen, denken of voelen op het moment dat het er is. Zonder er meteen op te hoeven reageren. Ze leren vriendelijke en bewuste aandacht te geven aan gedachten, emoties en signalen van het lichaam. Zonder af te wijzen of er helemaal in mee te gaan, leren kinderen zo hun binnenwereld te begrijpen en accepteren.
Het kind krijgt handvatten aangereikt hoe het beste met gedachten, gevoelens en prikkels kan worden omgegaan. Kinderen ontwikkelen meer zelfvertrouwen, ervaren minder stress en staan meer open voor zichzelf en de ander.

Eline Snel heeft een training Mindfulness voor kinderen ontwikkeld. Deze training heet ‘Aandacht werkt’ en is gebaseerd op de mindfulness trainingen voor volwassenen van Jon Kabat Zinn. De training is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 5-19 jaar.

Wil je weten over de training ‘Aandacht werkt’ wat voor jou is? Klik dan op één van de linken in de rechter zijbalk.


Het kind krijgt handvatten aangereikt hoe het beste met gedachten, gevoelens en prikkels kan worden omgegaan.