Dorien van der Molen: mindfulness trainingen voor kinderen
Dorien van der Molen

Mijn naam is Dorien van der Molen en ik ben zelf moeder van drie kinderen. Voordat ik mindfulness trainingen ben gaan geven, heb ik een aantal jaren als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. Verder ben ik projectleider geweest bij Humanitas waar ik twee projecten met kinderen heb begeleid. In beide functies heb ik gemerkt dat kinderen steeds vaker moeite hebben om goed om te gaan met alle prikkels die op hen afkomen. Hierdoor kan ‘problematisch’ gedrag ontstaan.

Zelf ben ik in contact gekomen met mindfulness omdat 1 van mijn kinderen last had van ‘angsten’. Ik las over de positieve effecten van mindfulness en ben toen eerst zelf een training gaan volgen. Deze training heeft mij veel positiefs gebracht; ik heb kunnen ervaren dat een stukje rust creĆ«ren en bewust aanwezig te zijn in het hier en NU een enorme verrijking kan betekenen.

De stap om zelf trainer te worden kwam eigenlijk als vanzelf. Toen ik hoorde dat er ook Mindfulness voor kinderen bestond, ben ik mij hierin gaan verdiepen en heb ik besloten de opleiding te gaan volgen. Mijn ambitie is om met kinderen te blijven werken, maar ze op een hele andere manier veel ‘kikkerwijsheid’ mee te kunnen geven.

Op school leren kinderen dat het hoofd en het verstand belangrijk zijn. Wat ik daarnaast heel belangrijk vind, is dat kinderen weten om te gaan met hun gevoel. Persoonlijk denk ik dat als kinderen op jonge leeftijd om leren gaan met hun ‘gevoelswereld’, ze hier later als volwassenen zeker veel profijt van zullen hebben.

Certificaat Training Mindful Teaching
Certificaat Training Mindful Teaching

Bij de mindfulness trainingen wordt de kikker als terugkerend symbool gebruikt. Een kikker is in staat aandachtig en langdurig stil te zitten, zich te concentreren en kiest zelf het moment om in actie te komen. Dit wil ik de kinderen ook leren bij ‘Kikkerwijs’. Zo kan ik ze helpen om niet altijd direct te hoeven reageren op prikkels die ze aangeboden krijgen. De kinderen kunnen zelf het moment van aktie bepalen. En ze leren hun ‘hoofd vol gedachten’ even helemaal tot rust te brengen. Kinderen ervaren dit als heel plezierig.

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.
handtekening

Facebook
LINKEDIN